maanantai 19. tammikuuta 2015

Muutosmuotoilua Oulunkaaren asumispalveluyksiköissä

Jo aiemmin olen bloggaillut muutosmuotoilijoiden liikkuvan Oulunkaaren asumispalveluyksiköissä, nyt muutosmuotoilijat ovat esitelleet ideansa!

Mitä on muutosmuotoilu

Muutosmuotoilu tarkoittaa mm. työn muotoilua uudelleen, erilaisten näkökulmien ja uusien ideoiden etsintää. Konseptin mukaan tulevaisuus on sosiaalinen ja digitaalinen. Työ- ja elinkeinoministeriön muotoiluohjelman mukaan vuonna 2020 muotoiluosaaminen kuuluu elinkeinoelämän ja julkisen sektorin ydinosaamiseen.

Oulunkaari mukana


Muutosmuotoiluhankkeeseen liittyen Oulunkaaren kuntayhtymä ja Tamora Oy toteuttavat yhteistyössä projektin, jonka tarkoituksena on edistää ikäihmisten hyvinvointia palveluasumisyksiköissä nimenomaan uudentyyppisen palvelu- eli muutosmuotoilun keinoin.

Käytännössä kolmen muotoilijan ryhmä (Laura Lahdenperä, Jussi Kallioranta ja Yodo Kurosawa) suunnittelee uudistuksia aluksi Iin Kuivaniemen sekä Pudasjärven Kurenkartanon asumisyksiköissä


Ja kuinka kaikki tapahtui

Muutosmuotoilijat kävivät tutustumassa sovittuihin asumispalveluyksiköihin 1.-3.12.2014 välisenä aikana. Tutustuminen kattoi niin tutustumisen tiloihin ja niiden käyttöön, kuin henkilökuntaan ja heidän työtapoihinsa sekä asumispalveluyksikön toimintatapoihin (kts. aiemmat bloggaukset).

Kurenkartanossa, Pudasjärvellä 2.12.2014

Pudasjärven Kurenkartanon henkilökunnan kanssa
miettimässä unelmien asumispalveluyksikköä :)

 Kuivaniemen asumispalveluyksikössä, Iissä 3.12.2014


Henkilöstö syventyi Iissäkin innolla pohtimaan millaisessa asumisyksikössä
he haluaisivat tulevaisuudessa asua
 
Tutustuttuaan Kurenkartanon ja Kuivaniemen asumispalveluyksikön tiloihin ja toimintaan aloittivat muutosmuotoilijat kiivaan miettimisen; mitä asioita voitaisiin muuttaa niin että se hyödyttäisi niin asiakasta, työntekijää kuin omaistakin....

Välillä pidettiin parikin videoyhteyspalaveria molempien asumispalveluyksiköiden kanssa ja muutosmuotoilijat saivat lisää ohjenuoria ja me Oulunkaarella vähän vilautuksia siitä mitä mahdollisesti tuleman pitää.

Vihdoin koitti tammikuun puoliväli ja muutosmuotoilijoiden oli aika palata esittelemään ideoitaan asumispalveluyksiköhin. Paikalle oli kutsuttu niin omaisia, henkilökuntaa kuin asukkaitakin kuulemaan millaisia muutoksia on odotettavissa, iloksemme paikalla oli myös muutamia toimittajia kuulemassa kiinnostavasta aiheesta.


Kaleva 16.1.2015


Paikalla oli runsaasti kiinnostuneita kuulijoitaMuutosmuotoilija esittelivät ideansa otsikolla Elämyksellistä osallisuutta.
Elämyksellisyyden ja osallisuuden teemoista syntyivät  ideat Kyläkulttuuri, Taikapuutarha ja Tarinatalo.

Kyläkulttuuri tarkoittaa käytännössä huonetta, jossa asukkaat ja hoitajat voivat päästä irti arjesta, olla yhdessä ja juoda vaikka kahvit. Tilaan voivat kyläläiset ja omaiset tulla vierailulle ja viettämään aikaa. Paikallisia nuoria voi värvätä pitämään kahvilaa.

Taikapuutarha-idea kumpusi hankkeen pohjatyössä kärkeen nousseesta toiveesta, että vanhukset pääsisivät ulkoilemaan useammin ja myös talvella. Muun muassa valojen, kasvien, tuoksujen ja kivien avulla voi luoda elämyksellisyyttä, retkitunnelmaa, mahdollisuuden kevyeen liikuntaan. Kesällä taikapuutarhaan voi perustaa vaikka yrttitarhan, jota asukkaat voivat voimavarojensa mukaan hoitaa. Osallisuutta taikapuutarhaan voivat tuoda esimerkiksi vierailevat koululaiset lumilyhtyjä tehtailemalla, lumiukkoja rakentamalla ja laulutuntia pitämällä.
Tarinatalon ajatuksena on rutiinien ja työilmapiirin muutos. Työntekijöiden kannalta se tarkoittaa kiitosten ja kommenttien kirjaamista näkyville sekä uusien ideoiden palkitsemista. Asukkaiden viihtyvyyttä voisi parantaa ripustamalla seinille heidän nuoruuskuviaan tai muita tärkeitä kuvia.


Kurenkartanon esimies Soili Kortetjärvi ja muutosmuotoilijat
ovat innoissaan uusista tuulista.


Mitä seuraavaksi?

Nyt kääritään hihat, on kehitysjohtaja Anu Vuorinen luvannut!  Ideat toteutetaan yksi kerrallaan ja toteutusjärjestys riippuu yksiköiden henkilökunnan arvioinnista. Kun ideat on toteutettu Iin Kuivaniemen asumispalveluyksikössä ja Pudasjärven Kurenkartanossa niitä aletaan levittää muihinkin Oulunkaaren asumispalveluyksiköihin niille sopivilla variaatioilla. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.