I Kohtaaminen

I Kohtaaminen, Alarannan kota & Museokahvila Huilinki, 10.-11.10.2014

 

Kotitehtävät


1.       Kyseenalaista. Irroittele. Katso asioita eri näkökulmista. Tule pois omista lokeroista.
2.       Kirjoita kirjatorille! (Kirjatori löytyy välilehdeltä)
a.       Kirjat avaavat näkökulmia. Älä arvioi kirjaa. Älä arvioi tai arvostele oikeastaan mitään. Yrittäkää olla tietämättä niitä asioita, joita on arvioitu. Ajattele, että kirja avaa sinulle jonkin näkökulman. Kirjan inspiroimana sinun tulee kirjoittaa kolme ohjetta kehittäjälle. Yhdistätte oman osaamisenne, oman näkemyksenne hyvinvoivasta tulevaisuudesta, oman innostuksenne ja oman intuitiivisuutenne. Kirjoita kolme innostavaa ohjetta seuraavaan kertaan mennessä yhteisökirjoittamisen alustalle, kirjatorille.
3.       Muodosta mielipiteesi yhdestä seuraavista teksteistä:
a.      Suomen sata uutta mahdollisuutta – Radikaalitteknologiset ratkaisut. Lue johdanto. Älä lue siitä eteenpäin. Mene suoraan arvoketjuihin ja lue ne. Poimi viisi kohtaa ja kerro mitä ajatuksia se herättää.
b.      Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostuskohtaavat. Lue se niin, että tämä teksti on totuus. Se on kokonaisvaltainen ajatus siitä, miten työelämä muuttuu.
c.       Suuri hämmennys. Lähdetään keskittymään innostumiseen. Uskotaan, että digitaalinen palvelutuotanto tulee. Se ei korvaa entistä, vaan meille tulee uusia tapoja tuottaa palveluja.
4.       Älä puhu tai ajattele pahaa jostakin ihmisestä. Usko häneen.

5.       Mokaa melko varmasti. Ota riski. Tee jotain sellaista missä mokaat melko varmasti. Sen on tuotettava asiakashyötyä. Katso mokasitko. Jos et, kokeile uudestaan. Meidän on vaikea ottaa riskejä niin, että laitamme itsemme peliin. Pahin pelko on häpeän pelko työkavereiden ja asiakkaiden edessä.
6.       Ota käyttöön JOO, JA – menetelmä. Joo, ja – menetelmä on sellainen, että mitä tahansa ihminen ehdottaa, niin sitä lähdetään lisäämään. Ideaa kiihdytetään. Luo kehittäjäyhteisö ja tue ajatuksia ja ideoita.

 

Lähipäivät








Julkisen sektorin tuottavuus on laskenut koko 2000-luvun. Julkinen sektori on yksi maailman suurimmista. Näin ei voi jatkua. Kuntatyössä meidän on saatava puolta pienemmillä resursseilla on saatava kaksinkertainen tuottavuus aikaan. Ei voida viilata pikkaisen nykyisin. On tehtävä radikaalisti uutta, avata uusia näkökulmia ja uusia suuntia.

Olemme tähdänneet paljon työhyvinvointiin ja staattiseen tilaan. Mitä työyhteisö tarvitsee, jotta he pystyvät tekemään radikaaleja uudistuksia? Mitä osaamista tarvitset? INNOSTUSTA. Tulevaisuuden työssä innostus ja tuottavuus kohtaavat. 

OHJELMAN TAVOITTEENA ON, ETTÄ TE PELASTATTE HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN. 

Hieman pienempi tavoite on tehdä strategia todeksi arjeksi. Kaikkien töiden on vietävä strategiaa arkeen. Olemassa olevilla resursseilla saadaan huomattavasti enemmän hyvinvointia aikaan.
-          Hyvinvoiva kansalainen, yritys ja ympäristö

Hyvinvointi ei synny siiloissa. Olemme eritelleet ihmisiä siiloihin. Vanhukset on eritelty dementikoihin, muistisairaihin yms. Ohjelman aikana emme välitä rajoista. Yhteistyö ei riitä, on tehtävä rajusti yli rajojen.

Kolmas tavoite on tuotekehittäjäorganisaation rakentaminen. Yhteinen ammattitaito.
Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto. Ammattitaidon osoittaminen tuotekehitystöitä tekemällä. Salpaukselle osoitetaan, että osaat tämän homman.

Tuotekehitystyössä on kaksi tapaa tehdä:
1.       Teette mallin. Vahvalla intuitiolla. Pilotointi. Mallinnuksen kirjoittaminen. Koko prosessi alle 100 päivää
2.       Tehdään kokeiluja. Kokeilujen perusteella rakennetaan malli. 


TULEVAISUUDEN MAAILMA ON DIGITAALINEN
Irroita palvelu rakenteista. Sido se asiakkaaseen. Palvelun on elettävä asiakkaan tarpeen ja elämän mukaan. 


Meillä on organisaatiossa yleensä kolme ryhmää:

Innostajat ja innostujat etenevät rohkeasti ja haluavat saada hyvää aikaan.
Muutosvastarintaiset, ankeuttajat.
Loput ovat tavallisia ihmisiä, jotka menevät siihen suuntaan mihin isoin osa menee.

Meidän kuuleminen organisaatiossa painottuu ankeuttajiin. He pääsevät johtajien puheille yms. Laitamme hirveästi panostusta muutosvastarintaisiin. Voiko menestyjäorganisaatio olla sellainen, jossa heikoimmat selviävät juuri ja juuri työssään. Menestysorganisaatio menestyy, kun innovaatiot virtaavat innostajilta muille. Esimiesten ajasta suurin osa menee ankeuttajien asioiden hoitoon ja huomioimiseen. Suuri osa ihmisistä menee sinne mukaan, missä saa huomiota. Silloin organisaatiokulttuuri muuttuu kyyniseksi, hitaasti eteneväksi. 

Meidän ei pidä selventää tehtäväkuvia. Meidän on selvennettävä sitä, mitä me halutaan saada aikaan. Mitä me omalla organisaatiollamme saadaan aikaan? Innostunut organisaatio on tuottava. Meidän on panostettava innostukseen, rakennettava sitä. Samalla panostamme työhyvinvointiin. Innostajia ja innostujia meidän on tehtävä näkyväksi. Kehittäjän on päästävä mielensäpahoittajan roolista. Kuinka nopeasti pääset siitä pois? Millä mekanismilla pääset siitä pois? 

Kun avaat innostuksen kentän, kun kiinnität huomiota organisaation parhaimpiin, lähtee suuri osa ihmisistä myös mukaan. Innostajat vetävät puoleensa, tuottavat uutta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 


Mitä opimme eilen?


  • Vuorovaikutuksen kenttiä
  • Kehittäjällä täydellinen nollatoleranssi asiakkaista pahaan puhumiseen
  • Hylkää ensimmäinen ajatuksesi
  • Älä suunnittele liikaa. Älä suunnittele asioita kuoliaaksi
  • Kaikki meidän kehitysaskeleet ovat tuotekehitystöitä ja niitä on tultava vähintään 100 koko joukolta
  • Tuotekehityksessä syntyy uusi malli tai konsepti. Se ei ole lomakkeen tekemistä sähköiseksi.
  • Ei keskitytä siihen tehdään, vaan mitä saadaan aikaan
  • Meidän on tuotettava asiakasymmärrystä.
  • Asiakkaan on saatava tehdä valintoja. Vanhuksen elämästä puuttuu usein valinnan mahdollisuus. 50 valinnan sääntö – vanhuksen ja kehitysvammaisen on saatava tehdä vähintään 50 valintaa päivässä. Meidän on muutettava omaa työtämme niin, että he pystyvät tekemään valintoja. Kun teet itse valintoja, olet tyytyväisempi niihin, kuin muiden valintoihin. Jokainen valinta kasvattaa oman elämän hallintaa ja merkityksellisyyttä.
  • Vaarojen välttäminen lukitsee meitä
  • Älä kysy lupaa
  • Palvelu on sidottava asiakkaaseen, ei rakennukseen
  • Ihmisen pitää päästä tulille
    • Oulunkaaren Tuhat Tulimmaista


Kehittäjän mieli. 
Aina on olemassa tie. 
Meidän pitää vain löytää se.



Asiantuntijat matkassa mukana


4 kommenttia:


  1. SISÄINEN MOTIVAATIO
    ”Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat”

    • ajatuksia työn tekemisen motivaatioiden muuttumisen tärkeydestä tulevaisuudessa
    • tavoitteena, että työntekijöillä on sisäisen innostus, ”flow”, työn imu, eri asioita kuin työtyytyväisyys
    • sisäisesti motivoitunut työntekijä voi hyvin
    • innostunut työntekijä on luova
    • työntekijän autonomisuus = vapaa päättämään omista tekemisistään -> sisäinen motivaatio ja sisäisen motivaation johtaminen -> vahvistetaan työntekijän toiminnan vapautta, annetaan työntekijälle mahdollisuus toteuttaa työnsä itsenäisesti ilman liikaa kontrollia, ” omilla aivoilla”.

    SITOUTUNUT JA INNOSTUNUT TYÖNTEKIJÄ -> FIRMAN HYVÄ TULOS JA MENESTYS -> KANSANTALOUDELLINEN MERKITYS -> LISÄÄ TYÖPAIKKOJA -> LISÄÄ UUSIA PALVELUJA, TUOTTEITA JA VIENTIÄ -> SUOMI MENESTYY -> SITOUTUNUT JA INNOSTUNUT TYÖNTEKIJÄ
    TEESIT:
    1. Työjärjestelmän kehittäminen monipuolisemmaksi, mm. perusturva ja eläköityminen.
    2. Koulutusjärjestelmässä pitää huomioida enemmän nuoren taitoja, kykyjä ja kutsumusta sekä rohkaista valintojen tekemiseen.
    3. Vienti tulee rakentumaan automaatioon ja tekoälyyn.
    4. Kansalaisosallistumista pitää vahvistaa, ottaa vastuuta itsestä.



    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. SISÄINEN MOTIVAATIO
    "Tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat"

    Tulevaisuudessa työntekijältä vaaditaan koulutus ammattiin, mutta myös omia visioita työstä ja sen kehittämisestä. Työhaastattelusissa otetaan yhä enemmän huomioon hakijan innostus kehittää ja laajentaa viestintäkenttiä . Tavallinen ei enää riitä, rajoja pitää rikkoa. Tulevaisuuden johtajat ovat mahdollistajia, jotka luovat puitteet työntekijöille. Työkulttuuri on avointa ja yhteisiin arvoihin sitoudutaan. Innostunut työntekijä on motivoitunut. Motivoitunut työntekijä on voimavara yksikölleen. Motivoitunut työntekijä on luova, tuottava ja aikaansaava. Arkiluovuudelle annetaan tilaa, omien "aivojen käyttö" on sallittua jopa toivottua. Työyksiköistä tulee eläviä, ajanmukaisia, jatkuvasti uudistuvia ajan hermolla kulkevia

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.