maanantai 28. syyskuuta 2015

Innovaattoreille



Hieno lauantaipäivä, hieno päivä olla oppimassa ja kehittymässä!

Koitelinkoskella, herra M. Kortelainen
En siis puhu teistä vaan itsestäni. Pidin päivästä ja niistä asioista ja ideoista joita sain teiltä. Ette ehkä havainneet, mutta minäkin kehityin teidän ansiosta. Tällaisia päiviä ihminen tarvitsee, oppii uutta, havainnoi, keksii ratkaisuja, saa apua muilta.... ja RYHTYY TEKEMÄÄN ASIOITA. Niin kehittyminen kuin kehittäminenkin vaativat panostamista!

Lauantain aiheena oli kehittäminen ja sen vaatimukset. Tarvitsemme ensimmäisenä ROHKEUTTA. Rohkeutta ajatella asioita uudella tavalla, rohkeutta nostaa ajatuksemme esiin ja rohkeutta ryhtyä tekemään uusia asioita. Tarvitsemme toki joskus rohkeutta keskeyttää kehittämistyö, jos se ei tuota haluttuja tuloksia. Rohkeuden lisäksi tarvitsemme PÄÄTTÄVÄISYYTTÄ, sellaista jossa joskus vain me itse uskomme asian olevan muutoksen arvoisen ja vain me itse uskomme sen onnistuvan. Päättäväisyys auttaa meitä jatkamaan vaikka eteen tulisi esteitä ja ihmisiä jotka vastustavat muutosta. Päättäväisyys vie meitä vaikeuksista huolimatta eteenpäin. Vaikka kuinka uskoisimme itsemme tarvitsemme joskus myös APUJOUKKOJA. Sellaisia apujoukkoja, jotka sparraavat, tukevat heikkona hetkenä ja erityisesti ovat voitonjuhlissa kun onnistumme. Muutoksen aikaan saaminen on joskus yksinäistä työtä, mutta usein sen tekeminen edes muutaman ihmisen kanssa tekee siitä juhlimisen arvoista! Muistakaa ottaa ihmisiä mukaan kehittämään, jotta saatte paremmat VOITONJUHLAT! muistakaa juhlia onnistumisia...

Katsokaa linkistä pieni opettavainen tarina kehittämisestä ja palautteen merkityksestä. Muistakaa, että kehittämistyö on perhosen piirtämistä!


Hyvää syksyn jatkoa, toivottavasti joskus törmäämme jossain yllättävässä tilanteessa!

MikaKO

perjantai 25. syyskuuta 2015

Tunnetteko tuulen, kuuletteko aallot?

Yrjö oli kalamies, oli mielellään merellä. Saattohoito ei rajoittanut pääsyä rakkaan elementin äärelle.

Tunnetteko tuulen, kuuletteko aallot? 
 Marja Savolainen

Hoivakodin puutarha tarjoaa elämyksiä kaikille, kunnosta riippumatta

Kuivaniemen hoivakodin puutarhan kesäkukat alkavat lakastua, mutta tärkeintä onkin toiminta. Joku laittaa suuhunsa mustaherukan, toinen tuoksuttelee persiljaa ja kuuntelee luonnon ääniä, kolmas katselee muiden puuhia tai kokeilee, millainen ääni lehmänkellosta kuuluu.

Kolme teollisen muotoilun ammattilaista kävi tutustumassa hoivakotiin viime talvena. Yhdessä asukkaiden, omaisten ja henkilökunnan kanssa he etsivät uusia toimintatapoja ulkoiluun ja mielekkääseen yhdessäoloon. Syntyivät ideat taikapuutarhasta, entisajan kyläilykulttuurin palauttamisesta ja asukkaiden tarinoiden näkyviin tuomisesta.

Kesäistä taikapuutarhaa alkoi suunnitella tarkemmin ryhmä Oulunseudun ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Sosiaali- ja terveysalan tulevat ammattilaiset tekivät suunnitelman toiminnallisesta terassi- ja piha-alueesta omenapuineen, herukkapensaineen ja yrttitarhoineen. Kasvien valinnassa he ottivat huomioon asukkaiden toiveet, mukana oli esimerkiksi pelargonioita ja muita vanhastaan tuttuja kasveja.

Nyt asukkailla on mahdollisuus osallistua puutarhan hoitoon ja sadonkorjuuseenkin. Tilaa muunnellaan vuodenaikojen mukaan niin, että se tarjoaa koko ajan uusia mahdollisuuksia asukkaiden toiminnallisuuteen.
 


 
Kuivaniemen hoiva- ja palvelukoti on myös kehittänyt tiedottamista, jotta sekä asukkaat että omaiset tietävät paremmin talon toiminnasta ja tapahtumista. Kun asukkaiden elämä tehdään näkyväksi vaikkapa kuvien muodossa, esimerkiksi muistisairaat asukkaat sekä omaiset voivat palata tapahtumiin myöhemminkin.

Älä tee puolesta!

Ikäihmisten kuntouttamisessa asioita ei saa tehdä liikaa heidän puolestaan. On tärkeää saada tehdä itse, omien voimavarojensa mukaan, viedä roskat, tiskata, kastella kukat, kammata hiukset. On tärkeää saada elää mahdollisimman tavallista arkea ja tuntea itsensä tarpeelliseksi.
Puutarhaprojektissa yhdistyy normaali arki, mutta samalla myös yhteisöllisyys ja kuntoutuksellisuuden näkökulma. Kuntoutus voi olla toiminnallista mutta myös henkistä mielen kuntouttamista, esimerkiksi asioiden muistelua.
- Siirrymme hoivakulttuurista enemmän ohjaavaan kulttuuriin, jossa mennään asukkaan toimintakyvyn ehdoilla. Ympäristö on heidän kotinsa ja heitä varten. He saavat asua kodissa ja tehdä arjen askareita omien voimavarojensa mukaan. Tilat ja henkilökunta muokkautuvat heidän näköisikseen eikä heidän tarvitse muuntautua hoivakodin käytäntöihin, projektipäällikkö Hanna Siltakoski kuvaa periaatteita.Riitta Muhonen

 

Haluatko sinäkin olla mukana?


Oletko ikäihmisen omainen, kyläläinen tai vaikka yhdistyksen, yrityksen tai koulun edustaja? Oulunkaaren hoiva- ja palveluasuntojen ovet ovat avoinna kaikille yhteistyökumppaneille.
Tavoite on, että hoivakodit ovat seudun ikäihmisten keskuksia, joissa voi tavata ihmisiä, kylästellä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin. Esimerkiksi kesällä puutarhassa järjestettiin vohvelikestit, joissa herkkujen paistamisesta vastasi kaksi eläkkeelle jäänyttä työntekijää.

Kohta on aika seuraavaan uudistuksen, kun puutarhaa aletaan rakentaa ja sisustaa talvikuntoon. Jos ikäihmisten arjen mielekkyyden kehittäminen kiinnostaa sinua, ota yhteyttä SenioriKaste-hankkeen projektipäällikkö Hanna Siltakoskeen, hanna.siltakoski@oulunkaari.com, 050 436 6593, tai Iin hoiva- ja palveluasuntojen palveluesimieheen, hannele.poykio@oulunkaari.com, 08 5875 6310.

Laboratoriohoitaja aloitti kehittämisen steriililtä pöydältä

Henkilöstölehti innostaa kehittämään.


tiistai 5. toukokuuta 2015

Iin hoito-osastolla on tehty kysely henkilökunnalle 

palliatiivisten- ja saattohoitopotilaiden hoidon kipupisteistä.




Haastavaksi koetaan asiakkaan sekä omaisten kohtaaminen sekä vuorovaikutustilanteet varsinkin sairauden alkuvaiheessa. Myös lääkehoidossa sekä kipupumppujen käytössä on ongelmatilanteita. Osaston ympäristön /huoneiden sisustukseen tulisi kiinnittää suurempaa huomiota: viihtyvyyttä ja kodinomaisuutta kaivataan. Selkeät hoitolinjaukset ja hoitosuunnitelmat puuttuvat tai ne tehdään liian myöhäisessä vaiheessa.

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Mun Pudasjärvi

Ryhmätoimintaan osallistuvat nuoret ovat kuvanneet Mun Pudasjärvi -aiheisia kuvia ja koonneet niistä Pinterestiin taulun. Kooste kuvista aiotaan luovuttaa kaupunginjohtajalle ja tähtäimessä siintää myös näyttely! https://www.pinterest.com/pudasjarvi/mun-pudasj%C3%A4rvi/

Nuoret ovat saaneet valokuvauksen kautta onnistumisen kokemuksia ja saaneet uutta potkua elämään! Ja näin hienoja Pudasjärven mainoskuvia kehtaa esitellä :)

Tassu

Lukossa

Maalauksia kirkolta

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Kananmunien retki kotihoitoon

Pääsiäisen alla Pudasjärven kotihoidon eläkkeelle jäävä työntekijä Raija Ronkainen johdatti henkilökunnan ja kotihoidon asiakkaat innostumaan kananmunista!



 
 
Raijan kukon, Ukko-Pekka Kekkosen, hänen kanojen ja lenkillä olevien tipujen johdolla on saatettu Pudasjärven kotihoitoon onnellisten kanojen luomumunia.
 
 
 Kotihoidon työntekijöiden toimesta kanamunat päätyivät yksin asuville kotihoidon vanhuksille, jotka mielikuvista käyttäen pohtivat, mitä näillä munilla voisinkaan tehdä?


 
 

 Lopputuloksena maittavia keitettyjä kananmunia, munakasta ja upeita pääsiäiskoristeita!
 

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Oivalluksia keittiössä

Innovaattorit tekivät oivalluksia keittiössä:

- Mitä useampi innostunut kokki, sitä onnistuneempi soppa.

- Resurssit tai tilat eivät rajoita lopputulosta, kunhan löytyy yhteistä tahtoa ja luovuutta.

- Meistä on moneksi, kun ryhdymme yhdessä toimeen.

- Myös visuaalisuus innostaa ja lisää hyvinvointia.

- Kun heittäydytään virtausten kulttuuriin, näennäisestä kaaoksesta huolimatta ihmiset ja asiat loksahtavat kukin sopivalle paikalle.


Innovaattorit, mitä muita oivalluksia te teitte?


 


 

torstai 19. maaliskuuta 2015

Maailma on lähellä

Videoyhteyksillä maailma on lähellä!

Kehittämisideoita vaihdettiin tällä kertaa italialaisten ja irlantilaisten kumppaneiden kanssa.

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Ikääntyneille mielekäs arki


 

Linnun laulua, tervan tuoksua, hiihtoretkien muistelua nokipannukahvin tunnelmissa. Tasapainoharjoituksia askelmilla ja lintujen tunnistamista muistiharjoituksina. Näitä asioita voi kokea ikäihmisten Kurenkartanon talvisessa taikapuutarhassa lasten maalaamien taideteosten keskellä.
 
Taikapuutarhassa ikääntyneellä on talvellakin mahdollisuus ulkoilla helposti ja mielekkäästi. Yhdessä tehty puutarha houkuttaa raittiiseen ilmaan  piipahtamaa vaikka pakkanen paukkuu tai vettä sataa.
 




Kaikille avoin kirpputori, kyläkuulumisia, huoneen taulua, tarinatupaa, tiloja kokoontumisille. Yläkartanon palvelukodista löytyy kaikille jotain, ovet avoinna, vieraat toivotetaan tervetulleeksi, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Yläkartanossa eletään  Elämä on mielekästä ja Liike on lääke arkea.

 

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Asiakaspalautteet palliatiivisen- ja saattohoidon kehittämisen lähtökohtana



Iin hoito-osaston palliatiivista- ja saattohoitoa muotoillaan paremmin asiakasta palvelevaksi. Painopistealueiksi nousevat asiakaslähtöisyys, kokonaisvaltaisuus ja turvallisuus.

torstai 5. maaliskuuta 2015

Innostusta sanoin ja kuvin!


Oulunkaaren innostuskyselyn tulokset ovat valmistuneet. Lähes kaikilla mittareilla henkilöstön yleinen hyvinvointi on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna. Innostusta, onnistumisia ja työn merkityksellisyyttä kuvaavat tunnusluvut ovat korkealla tasolla.
 
 
 
Tärkeimmiksi työhyvinvointia parantaneiksi tekijöiksi henkilöstö ja esimiehet arvioivat seuraavat tekijät: hyvä työyhteisö ja työkaverit, oma aktiivisuus hyvinvoinnin eteen, antoisa työskentely asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa sekä mielekäs ja innostava työn sisältö.
 
 

Perhepalveluiden henkilöstö kertoo innostumisestaan:

 
 

 

Terveyspalveluiden henkilöstö kertoo oivalluksistaan:


 

 

 

Vanhuspalveluiden henkilöstö kertoo onnistumisistaan:

 
 
 
 

Innostuskyselyyn liittyen henkilöstö sai lähettää valokuvia asioista, jotka heitä innostavat. 
Tässä muutama esimerkki kuvista:
 
 


 

lauantai 28. helmikuuta 2015

Taikapuutarha herää eloon



Muutosmuotoilijoiden ideoima taikapuutarha heräsi eloon Pudasjärven Kurenkartanossa asukkaiden, omaisten ja henkilökunnan yhteisissä talkoissa.

 
Talvista taikapuutarhaa rakennettiin ja somistettiin yhteisvoimin. Lopputulos ja yhdessä tekeminen tuntui lämmittävän monen mieltä. Yksityiskohtia  hiotaan vielä ennen virallisia avajaisia; 11.3.2015 klo 14, Tervetuloa! 
 
 
Odotamme innolla mitä kaikkea puutarhasta tulee vielä löytymään...

perjantai 6. helmikuuta 2015

Astmapotilaan hoitopolku sujuvaksi Iin vastaanotossa

Olemme saaneet kehitettyä vastaanoton tiimin kanssa aimo askeleen astmapotilaan hoitoa. Nyt hoito on kokonaispaketti; asiakas saa samalla vastaanotolla pef-ohjauksen ja spirometrian ja on valmis paketti lääkärille diagnosointia ja lääkitysarvioita varten. Takana koulutusta, perehdytystä, ohjelmiston hyväksikäyttöä ja tämän pef- analysaattorin jakoa koko Oulunkaarelle.

t. Leena innovaattori Iin tk:sta

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Oulunkaaren ikäihmisten perhehoito MTV uutisissa

SenioriKaste -hankkeen puitteissa aloitettu ikäihmisten perhehoito on ylittänyt valtakunnallisen uutiskynnyksen! Voit katsoa klipin oheisesta linkistä.

36499


tiistai 20. tammikuuta 2015

Innostuskysely starttaa!

Työhyvinvointiin liittyy olennaisena osana kokemus innostuksesta ja työn merkityksellisyydestä. Oulunkaari kartoittaa uudessa henkilöstökyselyssään, mikä meitä oulunkaarelaisia innostaa työssämme.

Innostuskyselyyn liittyy myös mahdollisuus lähettää valokuvia työssä innostavista asioista.

Odotamme kyselyn tuloksia mielenkiinnolla!

Terveisin,
Sanna ja Anu


maanantai 19. tammikuuta 2015

Muutosmuotoilua Oulunkaaren asumispalveluyksiköissä

Jo aiemmin olen bloggaillut muutosmuotoilijoiden liikkuvan Oulunkaaren asumispalveluyksiköissä, nyt muutosmuotoilijat ovat esitelleet ideansa!

Mitä on muutosmuotoilu

Muutosmuotoilu tarkoittaa mm. työn muotoilua uudelleen, erilaisten näkökulmien ja uusien ideoiden etsintää. Konseptin mukaan tulevaisuus on sosiaalinen ja digitaalinen. Työ- ja elinkeinoministeriön muotoiluohjelman mukaan vuonna 2020 muotoiluosaaminen kuuluu elinkeinoelämän ja julkisen sektorin ydinosaamiseen.

Oulunkaari mukana


Muutosmuotoiluhankkeeseen liittyen Oulunkaaren kuntayhtymä ja Tamora Oy toteuttavat yhteistyössä projektin, jonka tarkoituksena on edistää ikäihmisten hyvinvointia palveluasumisyksiköissä nimenomaan uudentyyppisen palvelu- eli muutosmuotoilun keinoin.

Käytännössä kolmen muotoilijan ryhmä (Laura Lahdenperä, Jussi Kallioranta ja Yodo Kurosawa) suunnittelee uudistuksia aluksi Iin Kuivaniemen sekä Pudasjärven Kurenkartanon asumisyksiköissä


Ja kuinka kaikki tapahtui

Muutosmuotoilijat kävivät tutustumassa sovittuihin asumispalveluyksiköihin 1.-3.12.2014 välisenä aikana. Tutustuminen kattoi niin tutustumisen tiloihin ja niiden käyttöön, kuin henkilökuntaan ja heidän työtapoihinsa sekä asumispalveluyksikön toimintatapoihin (kts. aiemmat bloggaukset).

Kurenkartanossa, Pudasjärvellä 2.12.2014

Pudasjärven Kurenkartanon henkilökunnan kanssa
miettimässä unelmien asumispalveluyksikköä :)

 Kuivaniemen asumispalveluyksikössä, Iissä 3.12.2014


Henkilöstö syventyi Iissäkin innolla pohtimaan millaisessa asumisyksikössä
he haluaisivat tulevaisuudessa asua
 
Tutustuttuaan Kurenkartanon ja Kuivaniemen asumispalveluyksikön tiloihin ja toimintaan aloittivat muutosmuotoilijat kiivaan miettimisen; mitä asioita voitaisiin muuttaa niin että se hyödyttäisi niin asiakasta, työntekijää kuin omaistakin....

Välillä pidettiin parikin videoyhteyspalaveria molempien asumispalveluyksiköiden kanssa ja muutosmuotoilijat saivat lisää ohjenuoria ja me Oulunkaarella vähän vilautuksia siitä mitä mahdollisesti tuleman pitää.

Vihdoin koitti tammikuun puoliväli ja muutosmuotoilijoiden oli aika palata esittelemään ideoitaan asumispalveluyksiköhin. Paikalle oli kutsuttu niin omaisia, henkilökuntaa kuin asukkaitakin kuulemaan millaisia muutoksia on odotettavissa, iloksemme paikalla oli myös muutamia toimittajia kuulemassa kiinnostavasta aiheesta.


Kaleva 16.1.2015


Paikalla oli runsaasti kiinnostuneita kuulijoita



Muutosmuotoilija esittelivät ideansa otsikolla Elämyksellistä osallisuutta.
Elämyksellisyyden ja osallisuuden teemoista syntyivät  ideat Kyläkulttuuri, Taikapuutarha ja Tarinatalo.

Kyläkulttuuri tarkoittaa käytännössä huonetta, jossa asukkaat ja hoitajat voivat päästä irti arjesta, olla yhdessä ja juoda vaikka kahvit. Tilaan voivat kyläläiset ja omaiset tulla vierailulle ja viettämään aikaa. Paikallisia nuoria voi värvätä pitämään kahvilaa.

Taikapuutarha-idea kumpusi hankkeen pohjatyössä kärkeen nousseesta toiveesta, että vanhukset pääsisivät ulkoilemaan useammin ja myös talvella. Muun muassa valojen, kasvien, tuoksujen ja kivien avulla voi luoda elämyksellisyyttä, retkitunnelmaa, mahdollisuuden kevyeen liikuntaan. Kesällä taikapuutarhaan voi perustaa vaikka yrttitarhan, jota asukkaat voivat voimavarojensa mukaan hoitaa. Osallisuutta taikapuutarhaan voivat tuoda esimerkiksi vierailevat koululaiset lumilyhtyjä tehtailemalla, lumiukkoja rakentamalla ja laulutuntia pitämällä.
Tarinatalon ajatuksena on rutiinien ja työilmapiirin muutos. Työntekijöiden kannalta se tarkoittaa kiitosten ja kommenttien kirjaamista näkyville sekä uusien ideoiden palkitsemista. Asukkaiden viihtyvyyttä voisi parantaa ripustamalla seinille heidän nuoruuskuviaan tai muita tärkeitä kuvia.


Kurenkartanon esimies Soili Kortetjärvi ja muutosmuotoilijat
ovat innoissaan uusista tuulista.


Mitä seuraavaksi?

Nyt kääritään hihat, on kehitysjohtaja Anu Vuorinen luvannut!  Ideat toteutetaan yksi kerrallaan ja toteutusjärjestys riippuu yksiköiden henkilökunnan arvioinnista. Kun ideat on toteutettu Iin Kuivaniemen asumispalveluyksikössä ja Pudasjärven Kurenkartanossa niitä aletaan levittää muihinkin Oulunkaaren asumispalveluyksiköihin niille sopivilla variaatioilla.